Olej lniany - pradawny rosyjski produkt, który niesłusznie został zapomniany. Jego produkcja została wyparta przez masowe i tańsze oleje roślinne, mimo że ma on o wiele korzystniejsze właściwości. Zawartość wielonasyconych kwasów (WNKT) Omega-3 w oleju lnianym jest prawie dwukrotnie wyższa niż w tłuszczu rybim.
Można powiedzieć, że olej lniany jest „żywym produktem”, dlatego należy chronić go przed nagrzewaniem i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Żelatynowa otoczka pozwala zachować korzystne właściwości oleju lnianego, dlatego taka postać produktu jest preferowana bardziej niż forma płynna.
Stosowanie oleju lnianego może obniżyć ryzyko rozwoju chorób naczyń i tworzenia się zakrzepów, a także pomóc w profilaktyce ataków serca, ponieważ ze względu na zmniejszenie lepkości krwi i normalizację poziomu tłuszczów we krwi, zmniejsza się obciążenie serca. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mogą również sprzyjać obniżeniu ciśnienia tętniczego.
Suplement diety „Olej cedrowy” to nierafinowany olej, uzyskiwany metodą tłoczenia orzechów cedru (Pinus sibirica) na zimno.
Olej z orzechów cedru to produkt wyjątkowy i jak pokazują współczesne badania posiadający w swoim składzie bogaty zestaw substancji korzystnych dla organizmu, m.in. niezastąpione wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i mikroelementy. Cechą charakterystyczną oleju cedrowego jest także zawartość kwasu gamma-linolenowego, który jest wskaźnikiem jego oryginalności.
Zawarte w oleju cedrowym nienasycone kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na organizm człowieka, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, poprawiają odporność organizmu. Olej cedrowy zawiera 5 razy więcej witaminy E (tokoferoli) niż olej z oliwek. Tokoferole są antyoksydantami o działaniu bezpośrednim, chronią ściany komórek przed uszkodzeniami, regulują przemianę białek, tłuszczów, węglowodanów, pomagają w przyswajaniu tłuszczów oraz witamin A i D.
W skład oleju cedrowego wchodzą również: witamina B1 (wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, układu sercowo-naczyniowego i centralnego układu nerwowego), witamina B2 (poprawia wzrok, stan wątroby, błon śluzowych i skóry), witamina B3 (uczestniczy w tworzeniu enzymów, w przemianach lipidów i węglowodanów).
Olej cedrowy zawiera także mikroelementy: miedź (stymuluje pracę mózgu), magnez (formuje prawidłową strukturę kości), mangan (niezbędny dla chrząstek i hormonów), potas (wzmacnia mięsień sercowy), fosfor (jego niedobory w organizmie są przyczyną rozwoju chorób kości), jod (wchodzi w skład hormonów tarczycy, mających wielokierunkowy wpływ na wzrost, rozwój i przemianę materii organizmu), cynk (normalizuje pracę gruczołu krokowego, odbudowuje tkanki), żelazo (jest składnikiem hemoglobiny).
Olej cedrowy z powodzeniem można stosować w profilaktyce zaburzeń przemiany materii oraz zaburzeń pracy układów pokarmowego, odpornościowego i sercowo-naczyniowego.
Olej z ostropestu plamistego 200 kaps 0,3 gr
Ostropest plamisty posiada właściwości przeciwutleniające i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto wspomaga trawienie, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Ostropest plamisty wspiera prace wątroby, wspomaga usuwanie toksyn.
Olej z pestek dyni 300 mg 60 kaps
W średniowieczu niewielka buteleczka oleju z pestek dyni kosztowała tyle, co złoty pierścień. Choć obecnie butelka wysokiej jakości oleju z pestek dyni jest o wiele tańsza niż złoty pierścień, olej ten nadal pozostaje jednym z najdroższych na rynku.
Aby otrzymać 1 l oleju z pestek dyni potrzeba 2,5 kg suchych pestek dyni lub 30 dyń.
Olej z pestek dyni zawiera dużą ilość substancji biologicznie aktywnych: karotenoidy, tokoferole (nie mniej niż 30%), fosfolipidy, witaminy B1, B2, C, P, flawonoidy, nienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Stosowanie oleju z pestek dyni pomaga w profilaktyce:
• zaburzeń pracy organów męskiego układu płciowego;
• zaburzeń pracy układu wydalniczego;
• przewlekłych chorób wątroby (zapalenie wątroby, marskość, stłuszczenie wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby, alkoholowe uszkodzenie wątroby);
• zaburzeń gospodarki lipidowej (otyłość, łuszczyca, opryszczka itd.);
• ryzyka rozwoju przewlekłych chorób zapalnych;
• zaburzeń pracy układu pokarmowego;
• zaburzeń sercowo-naczyniowych;
• miażdżycy tętnic.
Olej z kiełków pszenicy 300 mg 60 kaps
Olej z kiełków pszenicy to wartościowy, odżywczy olej, w skład którego wchodzą witaminy, niezbędne kwasy tłuszczowe (linolenowy, linolowy, oleinowy i inne), antyoksydanty.
Największą zaletą oleju z kiełków pszenicy jest wysoka zawartość naturalnej witaminy E. Witamina E wspomaga funkcjonowanie mięśni i pracę gruczołów płciowych, działa przeciwmiażdżycowo i antytoksycznie.
Stosowanie oleju z kiełków pszenicy przyczynia się do:
• zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego;
• zwiększenia potencji, poprawy funkcji rozrodczych;
• wzmocnienia układu nerwowego;
• zachowania zdrowej skóry, włosów i paznokci.
Przynosi korzyści:
• w profilaktyce miażdżycy;
• w zapobieganiu rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego;
• w profilaktyce zaburzeń seksualnych u mężczyzn - poprawia funkcje seksualne, zwiększa libido i potencję;
• w okresie menopauzy – pomaga łagodzić jej objawy;
• w okresie rehabilitacji po przebytych operacjach;
• osobom palącym – neutralizuje działanie szkodliwych substancji;
• pracującym w szkodliwych warunkach (praca z substancjami toksycznymi, działanie hałasu, promieniowania itp.)
Pradawne receptury – współczesna jakość!