Korzystne działanie produktu zapewniają właściwości niebiesko-zielonej algi spiruliny oraz bakterii Bacillus subtilis, które rozmnażając się głównie w jelicie grubym, wydzielają biologicznie aktywne substancje hamujące wzrost i rozwój mikroflory chorobotwórczej i oportunistycznej.
Skutkiem tego procesu jest transformacja drobnoustrojowego składu jelita do składu odpowiadającego normie ukształtowanej w procesie ewolucji.
Ścianki jelita zostają oczyszczone z niestrawionych resztek pokarmu, co sprzyja aktywnemu wydalaniu toksyn z organizmu oraz niezakłóconemu dostarczaniu substancji biologicznie aktywnych i odżywczych.
Pod wpływem Proszku Komarowa normalizuje się: trawienie, wchłanianie i metabolizm żelaza, wapnia, tłuszczów, białek, węglowodanów, trójglicerydów, aminokwasów, dwupeptydów, cukrów, soli kwasów żółciowych, kwasowość środowiska przewodu pokarmowego.